מהו דפיברילטור?
דֵּפִיבְּרִילָטוֹר (מפעם) הוא מכשיר העושה טיפול דפיברילציה, ומחזיר קצב לב לפעולה סדירה על ידי מתן שוק חשמלי ללב, באמצעות שתי אלקטרודות שמצמידים לגוף החולה בסמיכות ללב. השוק החשמלי משתק רגעית את פעולת הלב וכך, כאשר הלב חוזר לפעולה, הוא יכול לפעום בצורה סדירה. הפעולה עצמה נקראת דפיברילציה. השימוש העיקרי במכשיר זה הוא במצבים של פרפור חדרים וסוגי טכיקרדיה מסכנות חיים אחרות, וכן בפעולות החייאה.
חולים שנמצאים בסכנה של פרפור חדרים עשויים להזדקק לדפיברילטור נשתל (ICD), היכול לזהות מצבים בהם זקוק החולה לשוק חשמלי כדי לחזור לפעילות לבבית תקינה ולטפל בהם באמצעות שוק חשמלי. יתרונות של מכשירים אלו לעומת דפיברילטורים חיצוניים הוא שהם מאפשרים לחולה חופש תנועה ואינם גורמים בדרך כלל לכוויות. לעיתים הדפיברילטור המושתל משולב גם עם קוצב לב (CRTD).
ישנם כמה סוגים של דפיברילטורים בהם משתמשים במקומות שונים, כמו מכוני כושר ומכונים רפואיים שונים, החל מבתי חולים וכלה באמבולנסים.
ישנם פרמטרים שונים המאפיינים כל אחד מהדגמים השונים, אבל ככלל הנושאים עליהם מומלץ לשים דגש בבחירת דפיברילטור מתאים הם:
המכשיר תומך בעברית ואנגלית
כמות השוקים שהמכשיר מסוגל לתת
אלקטרודות חדשות כולל לילדים
מתן הוראות קוליות ואינטרקטיביות מול המפעיל.
מהם הסוגים השונים של מכשירי החייאה?
AED – מכשירי החייאה חיצוניים אוטומטיים
סוג זה של מכשירים הינם בעלי יכולת ניתוח ממוחשב לניתוח קצב הלב בעצמה ולייעץ אם הלם חשמלי נחוץ. הם מיועדים לשימוש על ידי אנשים ללא הכשרה. בדרך כלל הם מוגבלים ביכולת ההתערבות שלהם לשלוח שוקים חשמליים במצבי החירום השונים לכן העדיפות היא שהשימוש בהם יעשה על ידי צוותים רפואיים שיכולים לאבחן ולטפל במגוון רחב של בעיות בעזרת יחידה ידנית או חצי אוטומטית.
ליחידה האוטומטית דרוש זמן (בדרך כלל בין 10 ל-20 שניות) לאבחן את הקצב, כאשר מומחה יכול לאבחן ולטפל במצב הרבה יותר מהר בעזרת יחידה ידנית. על פי מספר מחקרים, מרווחי זמן האבחון, אשר דורשים הפסקת עיסויים ללב, גורמים אפקט שלילי מובהק על שיעורי ההצלחה של ההלם החשמלי. אפקט זה הוביל לשינוי בהנחיות לדפיברילציה של ארגון הלב האמריקאי (AHA, American Heart Association); כיום ההנחיה היא לבצע החייאה (CPR) במשך שתי דקות אחרי כל שוק חשמלי, מבלי לנתח את קצב הלב, וכן הנחיה הכתובה במדריך, שלא להשתמש בדפיברילטור אוטומטי כאשר קיים דפיברילטור ידני וצוות המוכשר להשתמש בו.
דפיברילטורים חיצוניים אוטומטיים מוחזקים בדרך כלל על ידי צוות מוכשר אשר יטפל באירועים, או שהם יחידות נגישות לציבור שאותן ניתן למצוא במקומות כמו חברות, משרדי ממשלה, מרכזי קניות, שדות תעופה, מסעדות, קזינו, מלונות, אצטדיונים, בתי ספר ואוניברסיטאות, מרכזים קהילתיים, חדרי כושר ומועדוני בריאות.
היכן ניתן למצוא מכשיר החייאה דפיברילטור?
מיקום נכון של הדפיברילטורים צריך לקחת בחשבון היכן קבוצות גדולות של אנשים מתאספות, ואת קטגוריית הסיכון המקושרת לאנשים אלו, כדי לוודא האם הסיכון לתקרית של דום לב פתאומי הוא גבוה או לא. לדוגמה, מרכז לבני נוער הוא בקטגוריית סיכון נמוך במיוחד (מכיוון שילדים באופן נדיר ביותר נכנסים למצב של הפרעות קצב, כמו פרפור חדרים או טכיקרדיה חדרית, מכיוון שהם צעירים ובכושר בדרך כלל, והסיבה השכיחה לדום לב בילדים הוא בטראומה – שבה יש ללב סכנה להיכנס למצב של אי יכולת להתכווץ כנדרש או לפעילות חשמלית חסרת דופק בכלל, מצבים בהם דפיברילטור אוטומטי לא יועיל כלל). בניין משרדים גדול עם אחוז גבוה של גברים מעל גיל 50 הוא סביבה בעלת סיכון גבוה ביותר.
באזורים רבים הסבירות גבוהה כי כלי רכב של שירותי חירום נושאים דפיברילטורים אוטומטיים, ויש אמבולנסים שנושאים גם דפיברילטור אוטומטי בנוסף ליחידה הידנית. בנוסף, חלק ממכוניות המשטרה ומכבי האש נושאים דפיברילטורים אוטומטיים לשימוש כעזרה ראשונה. יש אזורים שבהם נמצאים מגישי עזרה ראשונה קהילתיים, שהם מתנדבים אשר מופקדת בידם המשימה לשמירת דפיברילטור אוטומטי ומתן עזרה ראשונה לכל נפגע באזורם. כמו כן ניתן למצוא דפיברילטורים אוטומטיים בכלי תחבורה, כגון במטוסי נוסעים ובספינות שיט.
כדי להפוך אותם לקלים להבחנה, דפיברילטורים אוטומטיים הנגישים לציבור צבועים לעיתים קרובות בצבעים בהירים, ומוצבים בקופסאות מגן ליד הכניסה לבניין. כאשר קופסת המגן נפתחת והדפיברילטור נלקח, חלק מהמערכות האלה ישמיעו צליל זמזום כדי להודיע לצוות בסביבה על כך אבל לא בהכרח יזמנו את שירותי החירום. כל מפעילי הדפיברילטורים האוטומטיים המוכשרים לכך צריכים גם לדעת להתקשר לזימון אמבולנס כאשר הם שולחים להבאת הדפיברילטור האוטומטי או משתמשים בו, מכיוון שהמטופל יהיה חסר הכרה, מה שתמיד דורש נוכחות וטיפול של צוות אמבולנס.
מוזמנים לצפות בסרטון ההדרכה של מד"א לאופן הפעלת מכשיר החייאה
מכשירי החייאה חיצוניים חצי אוטומטיים
מכשירים הללו הם פשרה בין יחידה ידנית במלואה ליחידה אוטומטית. משתמש בהם בעיקר צוות מומחים רפואי בדרגה שמתחת לטיפול בבית החולים, כגון: פרמדיקים וטכנאיי רפואת חירום. יחידות אלה יכולות לטפל באופן אוטומטי, כמו הדפיברילטורים האוטומטיים, ובנוסף יש בהן גם תצוגת א.ק.ג. ואפשרות העברה למצב ידני, בו הקלינאי יכול להחליט בעצמו, לפני המחשב או במקומו. חלק מיחידות אלה יכולות לתפקד גם כקוצב לב במקרה וקצב הלב נמוך מדי (ברדיקרדיה), ולבצע פונקציות נוספות שדורשות מפעיל בעל הכשרה.
מה המחיר של מכשיר החייאה?
חברת שניר אבטחה ורפואה מוכרת מגוון גדול של דפיברילטורים היישר מהיבואן לצרכן.
המחירים משתנים בהתאם לגדם הרצוי ותוכלו למצוא פירוט אודות המחירים כאן
קישורים חשובים בנושא מכשירי החייאה מצילי חיים
חשיבותו של מכשיר החייאה חשמלי/ דפיברילטור
אחד מגורמי המוות הנפוצים בעולם הוא הפרעות קצב לב הנובעות ממגוון סיבות. יחד עם זאת, ניתן בימינו לנטרל גורם זה ובכך למנוע מצבים קריטיים מסכני חיים באמצעות מכשיר החייאה חשמלי/ דפיברילטור אוטומאטי וחצי אוטומאטי. חברת שניר אבטחה ורפואה המוערכת משווקת ומוכרת את המכשירים במגוון דגמים איכותיים, עם אחריות מלאה ועבור מחירים הוגנים ותחרותיים.
אי סדירות בפעילות הלב
כאמור, אי סדירות בפעילות הלב הינה אחד מגורמי המוות בטרם עת העיקריים בעולם. מצב זה יכול לנבוע מקשת רחבה של סיבות לרבות גנטיקה, היסטוריה רפואית, מחלות אחרות, השמנת יתר, אורח חיים לחוץ ועישון. חשוב לציין כי לא אחת גם אנשים בריאים עלולים לסבול ללא התרעה מוקדמת מפעילות מואצת של הלב, הגורמת לפרפור חדרים ומוות. כמו כן, ללא קבלת מענה רפואי מיידי עם דפיברילטור, במרבית המקרים פרפור חדרים מסתיים במוות. הפרפור בחדרים נוצר עקב קבלה של אות חשמל לחדרים בקצב גבוה ולא סדיר המוביל להפסקת תפקוד הלב באופן מיידי. הדרך היחידה לפתור מצב זה הינו באמצעות מכות חשמל המסופקות על ידי דפיברילטור.
מהותו של מכשיר החייאה דפיברילטור
מכשיר החייאה דפיברילטור הינו קוצב לב מתקדם ומשוכלל המטפל במצבים של דופק מואץ העלול לגרום לפרפורי חדרים, לדום לב ולמוות. בעת חירום במצב של דום לב הטיפול בעזרת הדפיברילטור כולל הצמדתן של שתי אלקטרודות לחזה המטופל והעברת מכה קצרה של חשמל המובילה לאיפוס הלב לשבריר שנייה, דבר הגורם להתחלת פעילותו מחדש בקצב נורמאלי וסדיר.
דפיברילטור אוטומאטי וחצי אוטומאטי
סוגי הדפיברילטור שאנו מוכרים מתחלקים שתי קבוצות עיקריות, עם דגמים אוטומאטיים וחצי אוטומאטיים:
- דגמים חצי אוטומטיים – דגמים חיצוניים וניידים הנפוצים באמבולנסים ובקרב מרפאות ופרמדיקים. יש לציין כי השימוש במכשיר דורש רקע, ידע והכשרה רפואית. הכיוון של המכשיר ועוצמת השוק החשמלי מבוצעים על ידי המטפל בהתאם לנתונים שהמכשיר מציג.
- דגמים אוטומטיים – מכשיר חיצוני נפוץ במיוחד עקב היותו מחויב בחוק במקומות רבים. תפעול מכשיר זה אינו דורש ידע רפואי או הכשרה מיוחדת. הוא כולל הסבר ברור ובהיעדר גורם מוסמך בעת חירום, כל אדם מהשורה יכול להפעילו.
כיצד להזמין מכשיר החייאה דפיברילטור?
הזמנת מכשיר החייאה דפיברילטור מוצעת ישירות דרך אתר חברתנו המאובטח. כמו כן, להזמנת המוצר, לקבלת מידע נוסף וסיוע מקצועי בבחירת דגם מתאים, השאירו פרטיכם באתר חברתנו או צרו קשר עם שניר אבטחה ורפואה בטלפון 08-6754777 או בדוא"ל office@snr.org.il.